Agenda

Zeven Zomerse Weken - Helge van Drongelen & Pottenbakkerij Aardenwerk Quilts - keramiek
Zaterdag 05 Augustus 2017, 01:00pm - 04:30pm
Hits : 3689
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Helge van Drongelen
Kunstenares Helge van Drongelen was als kind reeds bezig met tekenen en handwerktechnieken. Het creatief bezig zijn zat haar in de genen. Op de tentoonstelling in ’t kerkje stelt ze haar quilts tentoon. In Amerika kwam ze voor het eerst in contact met deze kunstvorm. Het boeide haar dusdanig dat ze besloot om de technieken zelf te gaan leren. Na 5 jaar lessen en midweek workshops bij bekende quilters o.a. uit Engeland, Zwitserland, Amerika Had ze alle technieken onder de knie en ging ze er zelf les in geven. 

Vele jaren later besloot Helge toch haar eigen weg te bewandelen. Het totaalconcept moest breder worden: eigen ontwerpen, meerdere technieken, verscheidenheid aan materialen. Samen met een bekende Belgische quiltster richtte ze een groep op met als enige doel: alles mag, op éen ding na: het ontwerp moet een eigen creatie zijn. Volgend jaar kijken ze op onze tiende tentoonstelling terug op 10 jaar intensief en gedreven samenwerking. 

Het werk van Helge van Drongelen is veelzijdig. Soms komt het vanzelf, vanuit de buik, de ideeën, flitsen van kleuren. Soms is het filosofie, soms gewoon iets dagelijks uit haar omgeving waar ze zich sterk verbonden mee voelt. Voor de tentoonstelling in ’t kerkje maakt Helge gebruik van talrijke technieken: met de hand met de machine of beide, met laagjes of wegknippen en vervormen, met verven of zeefdrukken. Haar materiaalkeuze is ook heel uitgebreid: garens, borduurzijde, wol, katoen, kralen, zelfgemaakte woorden, veel soorten papier, vilt, breiwerk, haakwerk, enz. 

Pottenbakkerij Aardenwerk
Tijdens deze tentoonstelling laten cursisten van pottenbakker Ankie Kienhuis hun werk zien. Er is keramiek met de hand opgebouwd, keramiek met plakken en rollen en keramiek dat is gedraaid op de draaischijf. Het werk wat getoond wordt is heel divers. 

De klei die gebruikt wordt is witte steengoedklei met en zonder chamotte. Het toevoegen van chamotte aan de klei is afhankelijk van de grootte van het werk. De werkstukken zijn gedecoreerd met glazuur en engobe. Iedere cursist laat zijn eigen stijl zien.

Ook is Raku en Naked Raku gestookte keramiek te zien. Raku is de naam voor een oude Japanse stooktechniek. De keramiek wordt gestookt in een gasoven tot ongeveer 950 graden en dan met tangen uit de oven gehaald. Door de temperatuurschok gaat het glazuur barsten. Het keramiek wordt daarna in een ton met zaagsel geplaatst. Dit zaagsel gaat door de hitte branden. De vlammen worden gedoofd door de ton af te sluiten. De rook die nu ontstaat, trekt in de barsten en de ongeglazuurde delen van het werk. Naked Raku is een variant op Raku.

Tijdens de tentoonstelling zijn cursisten aanwezig om uitleg te geven.

Locatie 't Kerkje van Waterlandkerkje, Molenstraat 58 4508 AG Waterlandkerkje
Openingstijden: 13.00 –16.30 uur
Gesloten op zondag en maandag.