Agenda

Lezing Jaap Clement: Jan van Eyck was hier - deel II
Donderdag 24 November 2022, 07:30pm
Hits : 45
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of +31 (0)117 401376

In mei van dit jaar voerde verteller Jaap Clement zijn publiek in het kerkje mee naar het leven in Vlaanderen in de 15e eeuw. 

Op 24 november is Jaap uitgenodigd om nog veel meer te vertellen!

 

De 15e eeuw gebeurde er zoveel in de Lage Landen. Tijdens de eerste lezing boeide Jaap zijn publiek met meeslepende verhalen en verklapte hij tussen neus en lippen door ook veel over hoe het Jan ven Eyck en zijn collega-schilders verging. Die avond in mei vloog de tijd en vond iedereen het jammer dat het verhaal nog niet af was... Daarom beloofde Jaap om terug te komen en de vertrekdraad op te pakken waar hij gebleven was. Wees gerust, ook als u deel I niet meemaakte: Jaap sleurt u mee naar die roemruchte eeuw en die roemruchte Vlaamse schilderkunst!

Ging het in de eerste lezing vooral voer de buitenluiken van het beroemde Lams Gods in relatie tot de functie van Jan van Eyck als hofschilder van Philips de Goede, in dit tweede college is het de beurt aan de binnenluiken. De talloze personages die figureren tegen een rijk uitgevoerde achtergrond van landschappen en architectuur vertellen elk hun eigen verhaal met een gemeenschappelijke boodschap: de verering van het Lam Gods. 

Daarnaast wordt er ingegaan op de bewogen geschiedenis van het veelluik, inclusief de tot nu toe onopgeloste 'geheimzinnige diefte' van het paneel van de Rechtvaardige Rechters in 1934. Ook de recente grondige restauratie van de panelen is een punt van aandacht. 

 

Toegangsprijs: € 8,-- inclusief consumptie.

Reserveren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per telefoon: +31 (0)117 401376

Locatie 't Kerkje van Waterlandkerkje, Molenstraat 58, 4508 AG Waterlandkerkje