Terugblik 2015 kunst en cultuur in `t kerkje van waterlandkerkje

Muziek in 2015

Klassiek Valentijnsconcert 14 februari
Karel De Wilde, Liudmila Harbuza, Elisa Clegg, Diana Aivia speelden liefdesmuziek van barok tot romantiek. Wát een passie! Wát een virtuositeit! Wie nog niet verliefd was, werd het op 14 februari in ons kerkje!

Le temps d’une chanson 15 maart
Rein de Vos gitaar, en Gudrun Roos zang, met een selectie uit hun repertoire van Edith Piaf tot Billy Holiday. Liefhebbers van oude jazz en Franse liederen kwamen volop aan hun trekken. De vertolking van Piaf lieten sommigen geloven, dat er niet 2, maar drie muzikanten naar ‘t kerkje waren gekomen! Het leek alsof naast Rein en Gudrun ook Edith Piaf zelf naar Zeeuws-Vlaanderen was gekomen om ons publiek in vervoering te brengen.

Passieconcert, 22 maart
La Chapelle Sauvage met Jolien De Gendt en Stephen George Yeseta met Couperin, Charpentier, Biber, Vivaldi en Scarlatti. De jonge, zeer getalenteerde muzikanten brachten het publiek in vervoering. Dit deden ze met muziek die enorm goed bij de passietijd hoort én bij de intimiteit van ons kerkje!

Lees meer: Terugblik 2015 kunst en cultuur in `t kerkje van waterlandkerkje
Foto: Johan Faes jr.

Het Flentrop orgel van Waterlandkerkje

Er zullen in ons land niet veel dorpskerken te vinden zijn waar een zo mooi Flentrop orgel te bewonderen valt als hier in Waterlandkerkje. We willen u het verhaal niet onthouden, hoe het orgel hier gekomen is.

Een wonder
Vroeger werd ook hier de gemeentezang begeleid op een harmonium. Nog vroeger gaf een voorzanger de toon aan. Wanneer het eerste harmonium kwam is niet meer bekend. Het harmonium dat hier tot 1988 stond was minstens het tweede. Toen was ons instrument zo oud en vermoeid dat het echt vervangen moest worden. Er werd een orgelfonds opgericht om geld in te zamelen voor een nieuw harmonium of een elektronisch orgel. Een tweedehands pijporgel was natuurlijk onze grootste wens, want dat heeft een langere levensduur, een beter geluid, en het ziet er gewoon veel mooier uit in een kerk. Maar het bleek al gauw dat een pijporgel ver buiten het financiële bereik van de gemeente zou liggen. Toen gebeurde er één van die wonderlijke en hoopgevende dingen, waaraan de geschiedenis van Waterlandkerkje rijk is. Reeds een paar maanden na de oprichting van het orgelfonds ging de vervulling van onze gebeden te boven (Ef. 3:20).

Lees meer: Het Flentrop orgel van Waterlandkerkje

Kerktoren Waterlandkerkje kan weer vele jaren mee

Het pittoreske hervormde kerkje in Waterlandkerkje heeft een nieuw torentje.

Reden om op zaterdag 14 april een feestje te vieren. De gerestaureerde toren met de vergulde haan in de top. Het gereedkomen van de restauratie werd zaterdag feestelijk gevierd en de inwoners waren uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. De totale kosten voor de restauratie bedragen een slordige anderhalve ton. De opknapbeurt is mogelijk gemaakt door bijdragen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de Stichting Oude Zeeuwse Kerken en de gemeente Sluis. De laatste restauratie dateert van 1956. De zaalkerk, gebouwd in 1674, is in handen van de Stichting Oude Zeeuwse Kerken. Een plaatselijke commissie bestaande uit vrijwilligers verzorgt de exploitatie van het gebouw.

Toeristisch Trefpunt Waterlandkerkje officieel geopend door wethouder Jan Schaalje


Zaterdagmiddag 1 maart 2014 om 14:30 uur heeft wethouder Jan Schaalje het Toeristisch Trefpunt Waterlandkerkje officieel geopend door het overhandigen van de sleutel aan Tonny Brugge, lid van de plaatselijke commissie Stichting Oude Zeeuwse Kerken in Waterlandkerkje. De wethouder kwam met zijn (accu)fiets uit Oostburg en heeft bij aankomst direct gebruik gemaakt van het nieuwe fiets oplaadpunt bij het Toeristisch Trefpunt in Waterlandkerkje. 

ANWB Fiestservicepunt
Naast de kerk is een service unit gebouwd in Zeeuwse stijl. Het Toeristisch Trefpunt Waterlandkerkje ligt centraal in de verschillende wandel- en fietsnetwerken maar met het toeristisch trefpunt heeft het dorp de recreanten veel meer te bieden. De ANWB Wegenwacht heeft er in samenwerking met het Toeristisch Trefpunt een rijwielhulpkist geplaatst. Het Toeristisch Trefpunt is dan ook een officieel ANWB Fietsservicepunt. Bij een ANWB Fietsservicepunt kunt u met behulp van de ANWB Rijwielhulpkist eenvoudige reparaties aan uw fiets zelf uitvoeren. Daarbij komt dat het toeristisch trefpunt het multifunctionele gebruik en bezoek aan de kerk bevordert. Hier vinden fietsers en wandelaars een verkleedruimte, een verschoonruimte voor de kleintjes, een oplaadpunt voor fietsen, een waterkraan en een plek om even uit te rusten. Buiten is er een ‘onbemand openlucht gastenboek’ dat wacht op reacties van bezoekers van Waterlandkerkje. En de gasten kunnen even verpozen op de picknick gelegenheid gemaakt in authentieke stijl.

Lees meer: Toeristisch Trefpunt Waterlandkerkje officieel geopend door wethouder Jan Schaalje