Schouder aan schouder voor Hildegonda

De met Waterlandkerkje verbonden eeuwenoude legende over de zeemeermin Hildegonda kwam zaterdag weer tot leven met een bewerkte uitvoering ervan door toneelvereniging "De Waterlanders".

Veel kerkjenaren en genodigden waren hiervan getuige tijdens de officiële opening van het Hildegonda Ommetje en onthulling van het standbeeld Hildegonda. Nadat Jan Bostelaar, bestuurslid van Stichting Landschapsbeheer Zeeland, een toelichting had gegeven over het project "Eigen Wijs Landschap" verklaarde, vertegenwoordigster van het Leefbaarheidsfonds van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen en tevens inwoonster van 't Kerkje, Marianne Jansen, met het verwijderen van de vlag van Woongoed,  het Hildegonda Ommetje voor geopend.

Met het wandelen van een klein deel van het ommetje, een toelichting op de nog aan te leggen Elmare poel en het genieten van de act van "De Waterlanders" was het tijd geworden om het standbeeld van de zeemeermin van Waterlandkerkje te bevrijden uit haar kantnet door Ad van Langevelde, vertegenwoordiger van het Rabobank Stimuleringsfonds. Het programma werd afgesloten met het uitbrengen van een toast en het nuttigen van de Hildegonda cocktail, gebrouwen door De Appelare B.V.. De bewonersgroep "Eigen Wijzen" heeft door actief burgerschap samen met alle betrokkenen invulling gegeven aan de profetie die lang geleden door Hildegonda is uitgesproken: Waterlandkerkje zou nog lang een klein dorp blijven maar eens zouden de Kerkjenaren het dorp schouder aan schouder tot groei en bloei brengen en niemand heeft haar ooit nog gezien. Door actief burgerschap is daar na zaterdag 22 oktober 2011 verandering in gekomen en is ze voortaan elke dag zichtbaar in ons Meerminnedorp.