Stand van zaken dorpshuis

Graag houdt de stichting Beheer Dorpshuis Waterlandkerkje iedereen op de hoogte van de ontwikkelingen rond het dorpshuis. De beheersstichting heeft de afgelopen periode hard gewerkt. Bij velen zijn we langs geweest om te vragen naar hoe belangrijk u het vindt dat er een dorpshuis blijft.

We zijn bij 106 adressen langs geweest met onze vragen. We hebben alle verzamelde gegevens verzameld in een rapport. Dat rapport hebben we besproken met wethouders en we hebben het ook naar de gemeenteraadsleden gestuurd. Ter informatie. Het leek ons goed als onze bestuurders weten hoeveel energie er in Waterlandkerkje is, niet alleen voor het dorpshuis. 75 % van de ondervraagden vindt het belangrijk dat het dorpshuis er blijft. Meer dan de helft van die mensen hebben aangegeven dat we langs mogen komen als we hulp nodig hebben. En dat is heel positief, want als je naar de leeftijdsopbouw van ’t Kerkje kijkt, dan hebben we veel jeugd en veel ouderen, en kunnen we dus niet van iedereen verwachten dat hij of zij de schouders er daadwerkelijk onder kan zetten. Wij, als beheersstichting, zijn heel blij met die uitkomst, want dat betekent dat we een soort ‘opdracht’ van het dorp hebben gekregen, en dus niet alleen maar aan de slag zijn omdat wij het zelf ‘leuk’ vinden. 

Wat staat er nog meer in het rapport?
We hebben draagvlak, energie en ideeën gevonden. We kregen ook complimenten voor de manier waarop we u de vragen hebben gesteld. Dat zullen we dus – als er een volgende keer komt - een volgende keer weer op die manier doen.

We hebben aanbevelingen opgeschreven waarover we om te beginnen met de gemeente zijn gaan praten. Die aanbevelingen zijn: implementeer het her-inrichtingadvies dat Arcadis/KNHM voor ons heeft gemaakt, organiseer de financiën goed, maak het dorpshuis duurzaam, leer van andere projecten, zet Kerkjenaren in, houd de energie vast, en vertel wat je doet. Wij, als beheersstichting passen deze aanbevelingen zelf ook toe, daarom ook leest u regelmatig op de site van Waterlandkerkje en in de Kerkjekoerier wat de stand van zaken is. 

We willen werken aan een dorpshuis dat niet alleen een gebouw is maar een vliegwiel voor het samen dingen oppakken, het samen optrekken en samen de schouders eronder zetten. We zien als belangrijkste taken van een dorpshuis: welkom voor (nieuwe) inwoners, zoeken/geven/vinden van informatie, hulp en gezelschap, werken aan gezondheid, bewegen en ontspanning, vrijwilligersactiviteiten en accommodatie (ook verhuren). 

Praten met de gemeente
Met dit alles in ons achterhoofd zijn we gaan praten met de wethouders. De eerste gesprekken verlopen best positief, hoewel we het nog zéker niet met elkaar eens zijn. Er is immers een financieel probleem. Een goed en mooi dorpshuis maken kost veel. Daarom wil de wethouder participatie ook kijken naar andere mogelijkheden, want volgens hem zou het kerkje als gebouw een goed alternatief kunnen zijn. De wethouder wil nu eerst met de commissie van ’t kerkje gaan praten over de mogelijkheden van het kerkje. Dit voornemen van de wethouder is in het gesprek aan de orde gekomen en wij lazen erover in de PZC. 

Oude gemeentehuis verkocht
Het oude gemeentehuis is inmiddels verkocht. Misschien heeft u de container voor de deur zien staan: het is leeggemaakt en de tussendeur is dichtgemetseld. Het leegmaken was best pijnlijk: al die decors van de toneelvereniging bijvoorbeeld. En die enorme vergadertafel! Afijn, het pand krijgt een nieuwe toekomst en we hopen dat de mensen die het pand hebben gekocht, het in de oude glorie gaan herstellen. Want het is immers een heel mooi pand en beeldbepalend voor ons dorp. Ook hopen we dat zij zich welkom gaan voelen in ons dorp. Daar kunnen we allemaal aan meewerken, misschien vanuit het dorpshuis! 

Wij gaan als beheersstichting door met onze voornemens: kijken hoe het ‘oude’ dorpshuis opnieuw de plek wordt waar wij elkaar ontmoeten en waar we samen veel samenbrengende dorpsdingen organiseren.  

Heeft u vragen, tips en ideeën voor het dorpshuis? Of bent u geïnteresseerd in het onderzoeksrapport, dan kunt u ons aanspreken of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.