Agenda

Open Monumentendag 2014
Van Zaterdag 13 September 2014 -  10:00am
Tot Zondag 14 September 2014 - 05:00pm
Hits : 908
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Open Monumentendag 2014 vindt plaats in het weekend van 13/14 september in heel Nederland. Duizenden monumenten, herkenbaar aan de Open Monumentendag-vlag, openen dan gratis hun deuren voor het publiek. Jaarlijks wordt de Open Monumentendag door zo’n 900.000 mensen bezocht. Daarmee is de Open Monumentendag één van de grootste culturele evenementen van het land. Het thema van Open Monumentendag 2014 is Op reis.


Met het thema ‘Op reis’ verbreedt de Open Monumentendag horizonten. Het thema brengt  verschillende vormen van reizen voor het voetlicht: vervoer per weg, spoor, lucht, water. Het is een dynamisch thema en legt de verbinding tussen monumenten, mobiel erfgoed en historische infrastructuur. Reisverhalen nemen bezoekers mee naar  vervlogen tijden met het opengestelde monument als start-, eindpunt of tussenstation.


Reizen inspireert, dat doet het nu, en dat deed het in het verleden.  ‘Op reis’ gaat over de ontwikkelingen die met reizen, transport en vervoer gepaard gaan, de invloed die deze hebben gehad en nog steeds hebben op het aanzien van Nederland, de inrichting van het land en de steden, de manier van leven en het forenzen – zoals we dat in Nederland vandaag de dag doen.


Op Open Monumentendag zal aandacht uitgaan naar bijvoorbeeld pleisterplaatsen, werkplaatsen, remises, koetshuizen, werven, stations, wachtkamers, bruggen, tolhuizen, hotels, veerhuizen, quarantainegebouwen, maar ook het mobiele erfgoed en de monumentale infrastructuur. Ontwerpen van gebouwen en tuinen borduren voort op ideeën uit het buitenland. Bouwmaterialen en uitheemse plantensoorten zijn door de eeuwen heen van over de hele wereld aangevoerd. Waterlandkerkje zal zijn eigen draai aan het thema geven en dat zal in het weekend van 13 en 14 september 2014 een verrassende openstelling met activiteiten opleveren.


Leuk om te weten:
Direct naast de kerk staat nog een markant gebouw van circa 325 jaar oud, namelijk de oude uitspannerij "In Den Koning", gebouwd als herberg met stallen om de paarden van de postkoetsen te wisselen. Binnenin naast de bar is nog een boog te zien die diende als deur naar de stallen. Volgens overlevering heeft Napoleon hier nog overnacht. Het is nu al vele jaren Bistro "In Den Koning".
Locatie Kerk van Waterlandkerkje, Molenstraat 58, 4508 AG Waterlandkerkje