Agenda

Zeven Zomerse Weken - Gerda Muizebelt en Anne Mannaerts Acrylverf en Assemblagebeelden
Dinsdag 24 Juli 2018, 01:00pm - 04:30pm
Hits : 1154
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gerda Muizebelt

De in Hoofdplaat werkende schilderes Gerda Muizebelt is afgestudeerd aan de Kunstacademie van Tilburg en volgde een studie filosofie aan de Universiteit van Utrecht.

Hoewel Gerda in haar werk telkens probeert om een voorstelling ver terug te dringen, kan ze niet zonder figuratie. De verhouding die zij heeft met figuratie lijkt ambivalent, maar is toch ondergeschikt gemaakt aan haar persoonlijke beleving. Zij balanceert herhaaldelijk op het slappe koord tussen figuratie en abstractie. 

Gerda’s schilderijen – acryl op linnen - gaan over kwetsbaarheid, agressie, angst, twijfel en verlangen, de tijdloze menselijke gevoelens. De schilderijen moeten voldoen aan de eisen van de schilderkunst, onder de voorwaarde dat die wél overeenkomen met haar emotionele beleving! Gerda realiseert zich dat zich in haar werk regelmatig stijlvarianten en stijlbreuken voordoen. 

“Als schilder ben je erg op jezelf gericht. Je bent altijd bezig met jouw ervaringen en emoties in beelden te vertalen”. Zo schildert Gerda graag vogels als het verbindende principe tussen hemel en aarde en sinds kort probeert zij ‘het buitenaardse’ te verbeelden. “En wanneer zo’n  werk opeens een gezicht gaat krijgen, dat is iets geweldigs, daar doe ik het nog steeds voor, die korte geluksmomenten!”

 

Anne Mannaerts

Anne, in 1946 geboren in Dordrecht, kwam na enkele omzwervingen in 1997 naar Westdorpe. In 2003 startte zij daar haar eigen galerie: Galerie 45, die na een jaar werd uitgebreid met een beeldentuin. In 2014 opende zij haar nieuwe galerie/atelier/cafe Lokaal 54 in Terneuzen. 

Tot 2006 maakte Anne vooral keramiek, zowel objecten als beelden. Zij maakte eveneens een serie keramische Japanse poppen van aardewerk en porselein. Vanaf 2006 is zij zich toe gaan leggen op het maken van bronzen beelden, vaak in combinatie met steen. Hierbij laat zij zich vaak inspireren door de grillige vormen van sommige stenen, o.a. vuursteen. Door daar een vorm van brons aan toe te voegen, geeft zij er betekenis aan en maakt de - vaak abstracte - vorm van de steen herkenbaar. Onderwerpen uit o.a, mythologie, muziek, film en politiek ziet zij als een belangrijke inspiratiebron. Zij maakte ook grotere bronzen beelden: de serie Bosnimfen.

Vanaf 2013 is Anne zich toe gaan leggen op het maken van assemblagebeelden. Hierbij ligt de nadruk op het hergebruik van oude of afgedankte materialen, al of niet met gebruik van dierenschedels. Het maakproces vereist een totaal andere benadering; enig technisch inzicht  is nodig om tot een goed resultaat te komen. Elk beeld is altijd weer een uitdaging. In deze expositie worden haar assemblagebeelden getoond.

Anne, van oorsprong autodidact, volgde lessen in keramiek-, schilder- en vele andere technieken bij diverse instituten en docenten. In 2009 won Anne de ontwerpwedstrijd Graaf Jan, uitgeschreven door de Projectgroep Beeldmerk Westdorpe, in opdracht van de gemeente Terneuzen. Vanaf 2006 exposeert Anne op vele plekken in Nederland en België en nu, deze zomer, dus ook in het kerkje van Waterlandkerkje. 

Locatie 't Kerkje van Waterlandkerkje, Molenstraat 58 4508 AG Waterlandkerkje
Openingstijden: 13.00 –16.30 uur uur.
Gesloten op zondag en maandag.