Het kerkje van Waterlandkerkje

Foto: Eric Triou

Het kerkje van Waterlandkerkje is sinds 2001 eigendom van de Stichting Oude Zeeuwse Kerken. Tijdens de zomer is de kerk enkele dagen 's middags opengesteld voor publiek. Regelmatig worden er ook kerkdiensten gehouden. Meer informatie hierover vindt u hier.

De eerste predikant, Ds. Johannes Stuerbaut – afkomstig uit Geraarsbergen – was oorspronkelijk touwslager van beroep. In 1658 trad hij in dienst van de protestantse gemeente rond de St. Nicolaas kerk. Deze kerk was gesticht in 1530 en lag in de Kleine Oudemans Polder op Nederlands grondgebied, een "eind weegs" voorbij Stroopuit (nabij de tegenwoordige buurtschap Goedleven vlakbij de Belgische grens). Tussen 1604 en 1654 was deze kerk een ruïne als gevolg van militaire inundaties (onder-water-zettingen), maar ook omdat soldaten en Zeeuwen op rooftocht het lood van het dak hadden geroofd.

Foto Eric Triou

Tijdens de kerkdienst op 25 november 1668 deden acht Spaanse ruiters een inval en trokken Ds. Johannes Stuerbaut van de preekstoel. Ze brachten hem wonden toe aan hoofd en ledematen en sneden zijn linkeroor af. Zij toonden dit als triomfteken "dit is in spijt van de geuzen". Andere personen – waaronder veldwachter Mathieu Rosseau – raakten eveneens zwaargewond. Ds. Stuerbaut overleed op 21 januari 1669 aan zijn verwondingen. De daders waren nergens te vinden; vermoedelijk durfde niemand te getuigen.

Na lang zoeken en zonder medewerking van Spaans-Nederlandse zijde, werden twee verdachten gearresteerd: Codron en Piëre d' Aldenhove uit Henegouwen.

Zij zijn – eerst na weigering hen uit te leveren – alsnog tussen 3 juli en 5 augustus te Waterland Oudeman opgehangen.

De weduwe van Ds. J. Stuerbaut – in verwachting van haar vijfde kind – ontving van het rijk een gift van f 500,- Tevens ontving zij boven op het jaarlijks pensioen van f 50,- een levenslang extra pensioen van f 300,- per jaar. De kinderen kregen gedurende hun hele leven een uitkering van f 50,- per jaar.

Het kunstwerk op het grasveld beeldt Ds. Stuerbaut uit, voorlezend uit de bijbel, Jesaja 61. Het is in 1984 vervaardigd door Pastoor O. Gielleit uit Breskens, in samenwerking met beeldend kunstenaar J. Goossen. Het beeld is in 2002 gerestaureerd met medewerking van de gemeente Oostburg en enkele sponsors uit de streek.

De beide grafstenen achterin de kerk zijn tijdens de restauratie in 1930 aangebracht. Ze zijn afkomstig uit de St. Nicolaaskerk van Waterland. Bron: www.zeeuwsekerken.nl

 

't Kerkje van Waterlandkerkje

Molenstraat 58

4508 AG Waterlandkerkje

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website: 't Kerkje van Waterlandkerkje

Openingstijden tijdens tentoonstellingen:
di. t/m zat. - 13.00 – 16.30 uur